Przepis na drożdżowe świnki z grzybami

By | 17:11 Zostaw Komentarz
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na świnki, które przyrządziłam na święta :)





Składniki:

·          Ciasto:

  •        2 szklanki mąki pszennej
  •        40 g masła
  •        2 łyżeczki cukru
  •        100 ml mleka
  •        13g świeżych drożdży
  •        ½ łyżeczki soli
  •        2 żółtka

 

·          Farsz:

  •        0,5 kg pieczarek
  •        40g suszonych grzybów
  •        mała cebula
  •        3 łyżki bułki tartej
  •        3 łyżki mleka
  •        3 łyżki oliwy
  •        żółtko
  •        sól i pieprz według uznania 

 

Przygotowanie:

*        Farsz:

Ugotuj suszone grzyby. Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj na tartce jarzynowej. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodaj cebulę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki, smaż często mieszając aż nadmiar wody wyparuje. Ugotowane suszone grzyby pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Dodaj przyprawy. Gdy farsz wystygnie dodaj żółtko i bułkę tartą, wymieszaj.

*        Ciasto:

Drożdże wymieszaj dokładnie z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw na 10 minut. Masło rozetrzyj z mąką, dodaj sól i żółtka. Dodaj rozczyn z drożdży. Zagnieć dokładnie ciasto. Gotowe ciasto podziel na 10 równych części, pozostaw kawałek (będzie potrzebne do zrobienia uszek i ryjka). Kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego małe kółka, podziel na ćwiartki (uszy). Z reszty wytnij mniejsze kółka, z których zrobisz ryjki, w każdym zrób małe otworki.


*    Z podzielonego na 10 części ciasta uformuj kuli i lekko rozwałkuj. Na każdy kawałek nałóż dużą łyżkę farszu, zlep brzegi i uformuj okrągłe kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Przyklej ryjki i uszka, ponownie posmaruj. Do zrobienia oczu możesz użyć np. żurawiny, mocno wciśnij ją w ciasto tak, aby nie wypadła. Piecz ok. 20 minut
w piekarniku nagrzanym do 180°C aż się zezłocą.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: