Przepis na drożdżowe świnki z grzybami
By zzabialychkartek | 17:11
Zostaw Komentarz
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na świnki, które przyrządziłam na święta :)
Składniki:
·
Ciasto:
·
Farsz:
Przygotowanie:
Farsz:
Ugotuj suszone grzyby. Pieczarki umyj, obierz
i zetrzyj na tartce jarzynowej. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię z
oliwą dodaj cebulę, gdy się zeszkli dodaj pieczarki, smaż często mieszając aż
nadmiar wody wyparuje. Ugotowane suszone grzyby pokrój w drobną kostkę i dodaj
do pieczarek. Dodaj przyprawy. Gdy farsz wystygnie dodaj żółtko i bułkę tartą,
wymieszaj.
Ciasto:
Drożdże wymieszaj dokładnie z ciepłym mlekiem
i cukrem, odstaw na 10 minut. Masło rozetrzyj z mąką, dodaj sól i żółtka. Dodaj
rozczyn z drożdży. Zagnieć dokładnie ciasto. Gotowe ciasto podziel na 10
równych części, pozostaw kawałek (będzie potrzebne do zrobienia uszek i ryjka).
Kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego małe kółka, podziel na ćwiartki (uszy).
Z reszty wytnij mniejsze kółka, z których zrobisz ryjki, w każdym zrób małe
otworki.
Z podzielonego na 10 części ciasta uformuj
kuli i lekko rozwałkuj. Na każdy kawałek nałóż dużą łyżkę farszu, zlep brzegi i
uformuj okrągłe kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Przyklej ryjki i uszka, ponownie
posmaruj. Do zrobienia oczu możesz użyć np. żurawiny, mocno wciśnij ją w ciasto
tak, aby nie wypadła. Piecz ok. 20 minut
0 komentarze:
Prześlij komentarz